scarlett johansson's full frontal in under the skin indiansexmovies.mobi amateur latina getting pleasure in the laundry room teen 18 porn sweet puppy chica infiel la dejan plantada x denada

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me aneurizmat e aortës abdominale

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me aneurizmat e aortës abdominale

Aorta është arteria kryesore që transporton gjak larg nga zemra në pjesën tjetër të trupit. Muret e arteries mund të fryhen nëse ato bëhen të dobëta. Kur kjo ndodh në pjesën e aortës që kalon nëpër bark, quhet një aneurizëm e aortës së barkut.

Një aneurizëm e aortës abdominale mund të ndodhë pa asnjë simptomë, dhe jo gjithmonë mund të kërkojë trajtim. Sidoqoftë, në disa raste, trajtimi është i nevojshëm për të parandaluar shfaqjen e simptomave të rënda.

Në këtë artikull, ne diskutojmë se çfarë është një aneurizëm e aortës abdominale dhe si ta trajtojmë atë.

Një aneurizëm ndodh kur muret e një arterie bëhen të dobëta. Presioni nga brenda arteries mund të ndërtohet dhe të shkaktojë një zonë të dobësuar të murit të arteries të fryhet nga jashtë. Ky fryrje është një aneurizëm.

Një aneurizëm e aortës abdominale (AAA) është një fryrje në arteriet kryesore – aortën – që zhvendos gjakun larg zemrës në pjesën tjetër të trupit. Ai shkon poshtë nëpër torfë, duke furnizuar gjak në organe që përfshijnë mëlçinë dhe veshkat.

Kjo enë gjaku pastaj ndahet në dy dhe shkon poshtë në këmbë. Një AAA ndodh në pjesën e aortës pak para se të ndahet.

Disa aneurizma mund të jenë të padëmshme. Sidoqoftë, disa mund të këputnin, duke çuar në jetën që kërcënon gjakderdhjen e brendshme që mund të bëhet shpejt fatale.

Llojet

Mjekët mund të klasifikojnë një AAA si të vogla, të mesme ose të mëdha për të udhëhequr trajtimin.

AAA të vogla janë me diametër 3–4,4 centimetra (cm). Këto aneurizma nuk kanë gjasa të këputen dhe mund të mos kërkojnë trajtim. Një mjek do të këshillojë ndryshimet në stilin e jetës për të parandaluar që një aneurizëm e vogël të rritet.Medium AAAs janë 4,5-5.4 cm në diametër. Përveç rekomandimit të ndryshimeve në stilin e jetës, një mjek ka të ngjarë të monitorojë këto aneurizma rregullisht për të siguruar që ato nuk po rriten.

AAA më të mëdha janë më të mëdha se 5.5 cm në diametër dhe kanë një gjasë më të lartë të këputjes. Mjekët zakonisht rekomandojnë operacione për të ndaluar këto aneurizma të mos bëhen më të mëdha ose të shpërthejnë.

shkakton

Një krijim i presionit në arterie dhe një dobësim i murit të arteries shkaktojnë AAA.

Presioni mund të ndërtohet për shkak të aterosklerozës. Kjo sëmundje bën që pllaka, e cila është një substancë yndyrore në gjak, të mblidhet brenda arterieve.

Ndërsa mbledh pllaka, ajo shkakton presion për t’u ngritur në arterie dhe mund të çojë në një zhvillim AAA.

Në disa raste, një AAA mund të ndodhë si pjesë e një gjendje të trashëguar. Për shembull, disa gjene mund të rrisin rrezikun e një AAA. Disa çrregullime të trashëguara, të tilla si sindromi Marfan dhe sindromi Ehlers-Danlos, mund të rrisin rrezikun e AAA.

Në raste të tjera, një AAA mund të rezultojë nga një dëmtim, siç është diseksioni, ose nga një infeksion, siç është sifilisi.

Faktorët e rrezikut

Njerëzit që janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të një AAA përfshijnë ata që:

 • janë meshkuj, të bardhë dhe të moshës 65 vjeç ose Mbi
 • Keni një histori familjare të AAA
 • Keni hipertension
 • Smoke

Faktorët e tjerë të rrezikut mund të përfshijnë sëmundje vaskulare paraprake dhe hiperkolesterolemia (kolesterol i lartë).

Si funksionon shqyrtimi

Meqenëse shumë aneurizma nuk shkaktojnë simptoma, ato mund të mos kërkojnë një udhëtim te mjeku. Shumë AAA shfaqen kur mjeku po shfaqet për diçka tjetër.

Për të kontrolluar një AAA, një mjek do të përdor teknika të imazhit mjekësor, duke përfshirë:

 • Ultratingulli: Kjo procedurë përdor valë të zërit me frekuencë të lartë për të matur madhësinë e një AAA.
 • Skanimi i CT: Në këtë skanim, rrezet X krijojnë një pamje të detajuar të AAA.
 • Angiografia: Ky test përfshin rrezet X, skanimet CT, ose skanimet MRI dhe një ngjyrosje të veçantë për të zbuluar anomalitë në enët e gjakut.
 • Simptomat

  Shumë AAA, veçanërisht ato më të vogla, nuk do të shkaktojnë simptoma. Kur aneurizmi rritet, simptomat kanë më shumë të ngjarë. Nëse këputjet AAA, simptomat mund të përfshijnë:

 • dhimbje të mprehta dhe të forta në stomak ose shpinë
 • marramendje dhe konfuzion
 • nauze dhe të vjella
 • gulçim
 • Presioni i ulët i gjakut dhe një rrahje e shpejtë e zemrës

Simptomat janë zakonisht të rënda dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Parandalimi

Nuk është gjithmonë e mundur të parandalohet një AAA https://harmoniqhealth.com/al/. Për shembull, disa faktorë gjenetikë mund të rrisin rrezikun, siç mund të plaket.

Sidoqoftë, të jetosh një mënyrë jetese të shëndetshme do të jetë gjithmonë e dobishme në parandalimin e një AAA. Masat e stilit të jetës që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të një personi përfshijnë:

 • Ushqimi i një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar
 • Ushtrimi rregullisht
 • Ndalimi i pirjes së duhanit, nëse është e rëndësishme
 • Arritja dhe mbajtja e një peshe të moderuar
 • Ulja e përdorimit të alkoolit

Mjeku mund të dëshirojë të monitorojë situatën dhe të kontrollojë shenjat e rritjes.

Mjekët gjithashtu mund të sugjerojnë ndryshime në stilin e jetës për të zvogëluar rrezikun e një këputje te njerëzit me AAA të vogla. Për shembull, ata mund të rekomandojnë ndalimin e pirjes së duhanit ose humbjes së peshës.

AAA më të mëdha zakonisht kërkojnë trajtim, të cilat mund të përfshijnë operacionin për të riparuar murin e arteries.

Një procedurë e tillë, e quajtur riparimi i aneurizmit endovaskular, përfshin kalimin e një pajisje të vogël përmes shkurtimeve në ijë. Pajisja ndihmon në mbrojtjen e murit të arteries nga këputjet e mundshme. Mjekët zakonisht përdorin këtë qasje për njerëzit që janë më të moshuar dhe në rrezik më të lartë të këputjes.

Kirurgjia e hapur mund të jetë një mundësi tjetër për riparimin e AAA. Kjo procedurë përfshin një prerje dhe zëvendësimin e aortës së sëmurë me një shartim artificial.

Komplikimet

Komplikimi kryesor i një AAA është një këputje, e cila mund të shkaktojë gjakderdhje të brendshme dhe simptoma të tjera të rënda.

Komplikimet e tjera të një AAA mund të përfshijnë:

 • Infeksionet
 • Fistulas
 • Pseudoaneurizm
 • Gjaku mpiksjet

Sidoqoftë, është e rëndësishme të shihni një mjek për çdo shenjë të një aneurizmi. Një mjek do të ndihmojë në përcaktimin e rrezikut të këputjes dhe monitorimit të situatës.

Meshkujt që janë 65 vjeç ose më të vjetër dhe kanë pirë duhan duhet të marrin një ekzaminim me ultratinguj për AAA.

isshtë thelbësore të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse aneurizmi shkakton ndonjë simptomë, duke përfshirë dhimbje të vazhdueshme dhe të rënda të shpinës ose stomakut.

Outlook

Outlook për një person me një AAA do të varet nga ashpërsia e tij. Shtë e mundur që të keni një AAA për vite me vite pa asnjë simptomë. Njerëzit me një AAA të njohur mund të kenë nevojë të shohin një mjek për kontrolle çdo 6-12 muaj.

Nëse trajtimi është i nevojshëm, periudha e rikuperimit zakonisht përfshin disa ditë në spital dhe deri në 3 muaj kohë të rikuperimit.

Përmbledhje

Një aneurizëm e aortës abdominale është një fryrje në pjesën e aortës që është në bark. Në disa raste, nuk shkakton simptoma. Kontrollet e rregullta mund të jenë akoma të nevojshme, sidoqoftë.

Në raste të tjera, AAA mund të bëhet mjaft e madhe për të shkaktuar probleme. Mjekët mund të përdorin operacionin për të trajtuar gjendjen.

Pa trajtim, një AAA mund të këput dhe të shkaktojë simptoma të rënda.

 • Gjaku/hematologjia
 • Kardiovaskulare/Kardiologjia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik , dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.